maanantai 8. huhtikuuta 2013

Aloite kiintiöpakolaisten vastaanoton keskeyttämiseksi

Aloite 8.4.2013 yhdessä Jouni Sunisen kanssa
KS 9.4.2013

Suurenna klikkaamalla kuvaa

Hallituksen ajama kansakuntaamme kurjistava talouspolitiikka ajaa niin kunnat kuin kuntalaiset entistä tiukemmalle.  Vaikean taloudellisen tilanteen takia taloudessa joudutaan pakostakin säästämään jopa koulu- ja terveyssektorilla.  Tulevaisuudessa kaupungin talous joutuu vielä ahtaammalle ja kuluja on entisestään vähennettävä. Samaan aikaan kun Kouvola säästää ja lomauttaa työntekijöitänsä ottaa se vastaan kiintiöpakolaisia, joiden valtionavustukset ovat käytännössä jääneet vuosia jälkeen kiintiöpakolaisten todellisista kustannuksista. Kouvolalla ei siis ole toistaiseksi kiintiöpakolaisten vastaanottamiseen taloudellisia edellytyksiä vaan vastaanottaminen tapahtuu käytännössä velkarahalla.

Koko kiintiöpakolaisten ottamisen mielekkyyttä on laajasti arvosteltu yhteiskunnassamme mm. entisen sisäministeri Kari Rajamäen toimesta.

www.iltalehti.fi/uutiset/2009090410188615_uu.shtml


Valtio korvaa Kouvolalle ensimmäisten vuosien ajalta osan pakolaisten suorista kustannuksista  henkilömäärän mukaisesti. Valtion maksamat korvaukset Kouvolalle eivät kuitenkaan riitä kattamaan kaikkia kustannuksia ja ne päättyvät kiintiöpakolaisten osalta kolmen vuoden päästä Kouvolaan tulosta. Tässä ajassa ei yleensä kotoutuminen ole vielä tapahtunut ja kustannukset siirtyvät kunnan maksettaviksi tämän jälkeen. Kiintiöpakolaisten vastaanoton keskeytyksellä halutamme turvata riittävät kotouttamispalvelut jo täällä asuville pakolaisille.  Valtion pienenevät taloudelliset resurssit kiintiöpakolaisille ja kunnan heikentynyt taloudellinen tilanne ei myöskään anna aihetta kiintiöpakolaisten vastaanoton jatkamiselle nykymuodossaan tällä hetkellä.

Kouvolan ei tulisi missään nimessä ottaa lisää kiintiöpakolaisia ennen kuin aikaisemmat tulijat on saatu kotoutumaan, sillä kuntien sosiaali- ja terveyssektori on jo nykyisellään taloudellisesti ahtaalla. Myös jo tänne otettujen kiintiöpakolaisten kustannukset tulee kustantaa myös tulevaisuudessa.

Kiintiöjärjestelmää parempi vaihtoehto niin taloudellisesti kuin kulttuurillisesti olisi auttaa pakolaisia heidän omissa maissaan tai kulttuurillisesti samankaltaisissa maissa, joissa kotoutuminen tapahtuu luonnostaan nopeammin.

Esitämmekin, että Kouvolan kaupunginhallitus ryhtyy yllämainittuihin perusteluihin viitaten toimenpiteisiin pakolaisten vastaanottamisen keskeyttämiseksi.


KS 23.4.2013 Napakat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti