torstai 4. syyskuuta 2014

Kouvola tappaa lypsylehmänsä

KS 4.9.2014 Kouvolan kaupunki tappaa lypsylehmänsä ->

KSS Energia on ollut Kouvolalle erinomainen tulonlähde. Yhtiö on tulouttanut Kouvolan kaupungille viime kymmenen vuoden aikana yli 70 miljoonaa euroa.

Nyt valmistellaan hiljaisuudessa kokonaan omistamamme energiayhtiön myymistä perustettavalle uudelle, kuntarajat ylittävälle yhtiölle. Uusi yhtiö muodostettaisiin Kymenlaakson Sähkön, KSS Energian ja Kotka Energian yhdistämisellä. Energiayhtiömme myymisestä on valmistunut luottamuksellinen esitys 16.6.2014, jonka olemassa olo ja sisältö on salattu niin kaupunginhallituksen jäseniltä kuin konsernijaostolta.

Selvityksessä ehdotetaan, että kunnat myyvät osakkeensa uudelle yhtiölle 560,8 miljoonalla eurolla. Uusi yhtiö hakee pankkilainaa 252,4 miljoonaa euroa, ja omistajat sijoittavat 30 miljoonaa euroa. Loppuosa kauppahinnasta eli 308,4 miljoonaa euroa jää lainaksi osakkaille. Kertatuloutuksena Kouvola saisi 108,3 miljoonaa euroa.

Käytännössä tuloutus tulee siitä, että myymme itse itsellemme sähkölaitoksen, kuten juuri vesilaitoksen yhtiöittämisessä tehtiin. Pidän toimenpidettä lähinnä hölmöläisten hommana.


Mistä uudelle yhtiölle saadaan rahat velkojen ja kaupunkien vaatimien tuloutuksien maksuun? Uudella yhtiöllä tulee olemaan velkaa yli 308 miljoonaa euroa. Velan korot, lyhennykset ja kuntien vaatimat tuloutukset on pakko maksaa asiakkaiden hintoja korottamalla.

Yhteinen yhtiö pakottaa nopeasti yhtenäistämään kaukolämmönkin hinnat, sillä poliittisesti tuskin kotkalaiset suostuvat maksamaan korkeampaa hintaa kaukolämmöstä kuin Kouvolassa. Kuntien yhteisesti omistama yhtiö myy energiaa Kouvolassa halvemmalla kuin Kotkassa? Kouvolassa kaukolämmön hinta on 18 prosenttia halvempi kuin Kotkassa. Tämä tarkoittaa rahassa 2,9 miljoonaa euroa lisähintaa kaukolämpökuluttajille Kouvolassa, ja lisäksi sähkönkäyttäjille tuntuvaa verkkomaksun korotusta.

Ainuttakaan merkittävää synergiahyötyä järjestelyillä ei saavuteta, vaan syynä on Kotkan kaupungin tarve saada energiayhtiöistään 40 miljoonaa euroa säilyttäen silti omistuksensa energiayhtiöissä.

Selvityksen ensimmäinen osuus maksoi lähes 100 000 euroa, josta kouvolalaisten veronmaksajien osuus yhtiömme kautta on 40 000 euroa. Jatkoselvitys on tilattu, vaikka edes ensimmäistä selvitystä ei ole annettu konsernijaostolle. Yhtiöjärjestelyistä hyötyvät vain poliitikot, joiden palkkiot voidaan nostaa ison yhtiön liikevaihdon edellyttämälle tasolle.

KS 4.9.2014 Arvio energiayhtiöiden hinnasta: 560 miljoonaa ->

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti