perjantai 19. tammikuuta 2018

Hallintosääntömuutos romuttaa demokratiaa


Hallintisääntömuutos romuttaa demokratiaa

Kouvolassa on tekeillä uusi hallintosääntö. Hallintosäännöllä ei tulisi luoda organisaatiota, vaan organisaatiolle tulisi luoda hallintosääntö. Nyt teemme hallintosäännön, jolle luomme organisaation.
Tämä hallintosääntöehdotus sisältää pelkästään demokratiaa vähentäviä muutoksia, luottamushenkilöiden palkkiovirkoja ja -korotuksia sekä uusia kalliita johtajanimityksiä.

Korotukset tehdään ”vanhaa” hallintosääntöä muuttamalla. Kouvolan ”vanha” hallintosääntö ehtii olla noin kuusi kuukautta voimassa, ennen tämä ehdotetun hallintosäännön tuloa.
Kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle uusi palkkiosääntö tuo 6 800 euron kuukausipalkan kokopäiväisenä ja 3400 euroa puolipäiväisenä. Käytännössä maksaisimme merkittävää vuosipalkkaa kummallekin puheenjohtajalle tänä aikana, kun kunnan talous on alijäämäinen.

 Hallintokulujen kasvattaminen tilanteessa, jossa sote-uudistus vie lähes 60% kuntien tehtävistä ja rahoista, on vaikea ymmärtää. Lisäksi maakuntahallinnon kasvavat kulut lisäävät kuntamme menoja vielä entisestään.

Uudella hallintosäännöllä perustetaan ”alueparlamentit”, joilla ei ole mitään tekemistä demokratian kanssa. Kaupunginhallitus valitsee tulevaisuudessa alueparlamentin jäsenet samoin poliittisin perustein kuin muutkin luottamuselimet. Poliittisen elimen tekemät valinnat ovat aina poliittisia, vaikka moni valtuutettu ei sitä myönnäkään. Voi vain ihmetellä esitystä siirtää valtaa, rahaa ja päätöksiä ei demokraattisesti valittaville ”palkkioparlamenteille”.

Aikaisemmin Kouvolassa on käyty ensin kädenvääntöä organisaatiomuutoksista ja sen perusteella uusittu hallintosääntö. Tämä on taannut, ettei hallintosäännöstä ole juuri tarvinnut äänestää. Nyt käsittelemme käytännössä sekä henkilöstölisäyksiä että palkkiokorotuksia valtuustossa, emme niinkään hallintosääntöä. Tämä takaa ”värikkään” valtuustoistunnon, kun muutoksia hallintosääntöön käsitellään tai sitten tarvitaan puoluekuria, jolla valtuutettujen oikeutta ottaa pohjaesitykseen kantaa rajoitetaan.

Luottamushenkilöiltä voisi odottaa tässä taloudellisessa tilanteessa jonkinlaista yhteiskuntavastuuta omien palkkioiden nostamisen sijasta.

Marjatta Nykänen (kok.)
Pekka Korpivaara (kok.)
Kaupunginvaltuutettuja

Pekka Korpivaaran ja Marjatta Nykäsen yhteinen mielipidekirjoitus julkaistiin mm PK-lehdessä 24.1.2018, Valkealan Sanomissa, Elimäen Sanomissa jne.

Valkealan Sanomat ja Elimäen Sanomat mm julkaisivat kirjoituksen.
Linkki: PK-lukijakirjoitus PK-lehdessä 24-1.2018 sivu 6

Linkki: KS lukijakirjoitus 29.1.2018


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti