tiistai 28. elokuuta 2018

Rantarata ei ole realistinen vaihtoehto

Päinvastoin kuin Joona Mielonen (KS 26.8) antaa ymmärtää, Rantarata ei ole enää kansantaloudellisesti realistinen vaihtoehto. Rantaradan (Heli-radan) tarve on poistunut Vuosaaren sataman valmistumisen sekä osin E18-moottoritien myötä.

Rantarata (Heli-rata) nähtiin realistisena vaihtoehtona, kun Helsingin kaupungin tavarasatamat päätettiin lopettaa ja kaavoittaa alueet pääosin asuntokäyttöön. Satamatoiminnot kaavailtiin hoidettavan Helsingistä itään olevien satamien toimesta. Suunnitelmissa Loviisan, Kotkan ja Haminan satamat olisivat korvanneet pääkaupungin rahtisataman toiminnot. Tällöin ratayhteys itäisistä satamista pääkaupunkiseudulle olisi ollut välttämätön. 


Itärata maastossa, Kartta KSouvolan Sanomat


Helsinki kuitenkin rakensi Vuosaareen uuden tavarasataman. Sen valmistuttua Rantaradalle olisi jäänyt vain vähäinen käyttö matkustajaliikenteessä, joka sekään Etelä-Kymenlaakson väestöpohjan pienuuden takia ei ole kansantaloudellisesti kannattavaa.

Lopullisen kuolinkellon Rantaradalle soitti Lahti-Luumäki-välin nopeudennosto, joka mahdollisti jopa 220 km/h olevat junanopeudet Helsinki-Lahti-Kouvola-Pietari välille. Helsinki-Porvoo-Kymi-Luumäki radan aikasäästö Pietariin olisi laskennallisesti vain kolme minuuttia (matka-aika 2h 33min), olettaen että rata tehtäisiin nopeaksi radaksi.

"Rantarataa ei siis tarvita eikä se kannattavuudessa kilpaile Itärata-hankkeen kanssa"

Pietarin liikenteen takia Rantarataa ei siis tarvita eikä se kannattavuudessa kilpaile Itärata-hankkeen kanssa. Aika on valitettavasti ajanut Rantaradan ohi ja se on käytännössä jäänyt vain poliittiseksi unelmaksi ilman realismia. Moottoritien valmistuminen on vähentänyt radan rakentamisen paineita ja kannattavuutta entisestään. 

Itärata-hanke nojaa vahvaan kannattavuuteen. Onhan jo nyt pelkästään Helsinki-Lahti-Kouvola kaksi kertaa vilkkaammin liikennöity yhteys kuin Helsinki-Turku.

Pekka Korpivaara
kaupunginvaltuutettu (kok)

Pekka Korpivaaran kirjoitus KS 28.8.2018
KS 30.8.2018 Kouvolan kaupunki ottaa kantaa Itäradan puolesta
Kartta KS 4.9.2017 Liikenneministeri Anne Berner kutsui Marita Toikan ja muita Itä-Suomen edustajia puhumaan Kouvola—Porvoo-oikoradasta — Unohdettu hanke nousi vajaassa kahdessa vuodessa yhdeksi Suomen keskeisimmistä väyläsuunnitelmista.

Ks 28.8.2018 Rantarata ei ole realistinen vaihtoehto


Ks 27.8.2018 lukijalta: Itäradan Luumäki-Kotka-linjaus tuo suurimmat kansalliset hyödyt

KS 30.8.2018 Lukijalta: Kouvolan johto vastaa Joona Mieloselle: Itärata parantaa parhaiten Itä-Suomen saavutettavuutta

KySa 2.9.2018 Ranatarata ei ole realistine vaihtoehto

Ks 4.9.2018 Liikenneministeri Anne Berner kutsui Marita Toikan ja muita Itä-Suomen edustajia puhumaan Kouvola—Porvoo-oikoradasta — Unohdettu hanke nousi vajaassa kahdessa vuodessa yhdeksi Suomen keskeisimmistä väyläsuunnitelmista

KS 89.2018 Lähes kaikki kaakon edustajat itäradan kannalla

KS 13.9.2019 Pääkirjoitus: Kouvola ei saa antaa liikaa siimaa

KS 13.9.2018 Lukijalta: Mikä on SDP:n, keskustan ja kokoomuksen kanta itärataan?

KS 11.9.2018 Kouvolan kehitysjohtaja: Ministeri Anne Berner nostaa itäradan ykkösvaihtoehdoksi — "Rantarataa ei ministeriössä nähdä enää tulevaisuuden hankkeena"

KS 3.10.2018 Itärataa selvittävä työryhmä aloitti toimintansa

KS 8.9.2018 Uudesta itäradasta puhutaan paljon- Lue mitä sen kustannuksista ja matka-ajoista nyt tiedetään

KS 15.11.2018 Kouvolassa vieraillut ministeri Anu Vehviläinen: ”Porvoosta Kouvolan kautta kulkevan itäradan vaikuttavuus on merkittävästi Kotkan rantarataa suurempi”

Linkki KS 22.11.2018 Kouvolan kaupunki painottaa itärataa ja kuutostietä

KS 8.9.2018 Lähes Kaikki kansanedustajat itäradan kannalla

Kuva :Kouvolan Sanomat
poiminta KS 3.10.2018 kartta itäradan linjasta.


1 kommentti:

  1. Olet Pekka oikeassa. Vielä kun olisi olisi saatu kouvolan veturin viereen keskussairaala eikä meren rannalle. Niin ns. Järki olisi voittanut politiika.

    VastaaPoista