maanantai 11. helmikuuta 2019

Lotta-patsas Kouvolaan

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala, taiteilija Tiina Torkkeli, ilmavalvontalotta Maija-Liisa Heino ja Lottaperinneliiton puheenjohtaja Kaija Vesala. Kuva Esa Huuhko/YLE
Suomen kaupungeissa löytyy useita sotiemme veteraanien muistopatsaita. Kouvolassa niitä on useita.  Sota-ajan naisille niitä ei juurikaan ole, vaikka heidän toimintansa maanpuolustuksessa oli korvaamattoman tärkeä. Sota-ajan naiset saivat ensimmäisen patsaansa todella myöhään.

Sota ja Rakkaus-veistoksessa eli paremmin Lotta-patsaana tunnetussa teoksessa on kuvattuna lotta ja hevonen. Lotan sylissä on hevosenkenkäpallo, joka edustaa niitä kysymyksiä joita sota ja rakkaus jättävät jälkeensä. Lotat toimittivat tärkeää tehtävää sodassa. Naisten merkitys sodassa oli pienelle maalle korvaamaton.

Lotta-patsas sopisi hyvin varuskuntakaupunkina tunnettuun Kouvolaan.  Läänin puistossa on jo Talvi- ja Jatkosodassa kaatuneiden kouvolalaisten sankarivainajien muistomerkki sekä Piikkirykmentin eli Jalkaväkirykmentti 25:n muistomerkki. Kukaan historiaa ymmärtävä tuskin vastustaa lottien muistomerkin hankkimista Kouvolaan.

Pekka Korpivaara
Kaupunginvaltuutettu

Kouvola


KS yleisönosastokirjoituksen 8.2.2019 kommentteja


KS 12.2.2019 

Pekka Korpivaara
Kaupunginvaltuutettu
Kouvola

Linkki: Keskilaakso 6.2 Lotta-patsas Kouvolaan

Linkki: KS 8.2.2019 Lotta-patsas sopisi Kouvolaan

Linkki: Sota ja rakkaus teos kuvataiteilijamatrikkeli Tiina Margareta Torkkeli

Linkki: Tiina Torkkelin sivuille

Linkki: Kouvolan Seudun Lottaperinneyhditys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti