sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Kouvolan kannattaisi erota Kymsotesta

Kymsoten Kymenlaakson keskussairaala Kotkassa.
Kouvolan talous on romahtanut Kymsoteen liittymisen takia. Kaupunginhallituksen päätökset siirtää lähes koko sote Kymsotelle on romahduttanut sekä kuntamme talouden että sosiaali- ja terveydenhoidon. Aikaisemmin Kouvolan perusterveydenhoidon kustannukset laskivat noin 2% joka vuosi ja jonot hammashoitoon olivat muutaman päivän luokkaa. Nyt on hammashoitoon kuukausien jonot ja kaupungin talous romahtanut yli 35 miljoonaa tappiolle aikana, jolloin Kouvolan saamat verotulot ja valtionavut ovat kasvaneet. Lisäksi investointirahastot on syöty ja työpaikat siirtyneet Etelä-Kymenlaaksoon.

 "Sote-pilottiin mukaan meno oli valtava virhe nykyiseltä kaupunginhallitukselta"

Kouvolan kaupunginhallituksen tulisi käynnistää pikaisesti selvitys, miten perus- ja erikoissairaanhoito on kokonaistaloudellisinta järjestää Kouvolassa. Samalla pitäisi selvittää, miten sosiaali- ja terveydenhoito saataisiin edes entiselle tasolle. Laskelmissa tulisi selvittää, onko Kouvolalle taloudellisempaa tuottaa sote-palvelut itsenäisesti ja kannattaako Kouvolan kuulua Kymsoteen vai hakeutua Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään?

Sote-pilottiin mukaan meno oli valtava virhe nykyiseltä kaupunginhallitukselta. Sote-pilotin sopimuksiin kuului, että maakuntaan jää vain kaksi sairaalaa. Leikkaustoiminta siirtyy Kotkaan ja kuntoutus keskitetään Kouvolaan. Kouvolan kuntouttavan sairaalan tuli tarjota palveluita mm. yleislääketieteen, geriatrian, neurologian ja sisätautien sekä fysiatrian erikoisaloilla. Valitettavasti sopimusta ei ole haluttu kunnioittaa.

 "yksikään valtuutettu ei voi rehellisesti väittää lisämenojen tulleen yllätyksenä"

Kouvolan surkea taloustilanne on täysin kaupunginhallituksen linjaamien päätösten seurausta. Kouvola on hoitanut perusterveydenhoidon aina suhteellisesti 20,2 miljoonaa edullisemmin ja erikoissairaanhoidonkin miljoonia halvemmalla kuin Kotka. Sote-toimintojen yhtenäistämisestä oli odotettavissa Kouvolalle ainakin 30 milj. lisämenot, joten yksikään valtuutettu ei voi rehellisesti väittää lisämenojen tulleen yllätyksenä. Kaupunginhallituksen tulee kuntalain mukaan vastata kunnan hallinnosta ja taloudenhoidosta. Selvityksen tekeminen kuuluu siten kaupunginhallituksen tehtäviin. Perusteellisen selvityksen jälkeen tulee päättää, miten terveydenhoito järjestetään jatkossa.

Pekka Korpivaara 
kaupunginvaltuutettu (kok)

Pekka Korpivaaran kirjoitus KS 22.9.2019

Linkki: KS 22.9.2019 Kouvolan kannattaisi erota Kymsotesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti