sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Eläinlääkäriuudistus kallis ja tarpeeton

KS 9.2.2014 Eläinlääkäriuudistus kallis ja tarpeeton

Kouvolan ympäristövirkamiehet suunnittelevat nykyisten kunnaneläinlääkärivastaanottojen lakkauttamista Kouvolasta, Elimäeltä, Sippolasta sekä Valkealasta, ja siirtymistä yhteen suureen yksikköön Kuusankoskelle.
Eläinlääkintähuoltolaissa kunta velvoitetaan huolehtimaan ”peruseläinlääkäripalvelujen järjestämisestä hyötyeläinten terveyden ja sairauksien hoitamiseksi sekä muiden kotieläinten tavanomaisten terveydenhoitopalvelujen antamiseksi”. Erityiset eläinlääkäripalvelut, kuten vaativampi pieneläinpraktiikka, eivät kuulu kunnan vastuulle ja kustannettavaksi. Tämäntyyppistä pieneläinpraktiikkaa Kouvolan alueella hoitaa tällä hetkellä kuusi yksityistä klinikkaa noin 15 eläinlääkärin voimin, mikä on reilusti yli valtakunnallisen keskitason.

Suunnitteella olevasta yhteisvastaanotosta ei ole annettu yleisölle tietoja. Puhutaan 40000 euron korjausrahasta ja suunnitelmasta sijoittaa vastaanotto Kouvolan-Kuusankosken alueelle. On kuitenkin tullut tietoon, että paikaksi on varattu kiinteistö Kuusankoskelta. Tietoa hankkeen aiheuttamista tulevista uusista kustannuksista ei ole annettu.

Korjauskulut ovat murto-osa tulevista kalustus- ja varustelukuluista unohtamatta vuosittaisia huolto- ja henkilöstökuluja. Yhteisvastaanotto tarvitsee virkaeläinlääkäreiden lisäksi kaupungin palkkaamia hoito- ja huoltohenkilöitä päivittäiseen toimintaan (minimissään kolme). Tällä hetkellä eläinlääkärit palkkaavat itse omalla kustannuksellaan tarvitsemansa henkilökunnan.

Valtakunnallisten kokemusten perusteella suunnitelma tuottaa kaupungille satojentuhansien eurojen lisäkulut verrattuna nykyiseen toimivaan systeemiin. Kouvolan ja Elimäen toimipisteet ovat tällä hetkellä hyvää valtakunnallista tasoa.

Tasapuolisuuden periaate heikkenee, jos Kouvola, Elimäki ja Valkeala menettävät toimipisteensä, joissa voidaan suorittaa kaikki kunnaneläinlääkärille kuuluvat praktiikkatehtävät.

Lähitulevaisuudessa kunnallisten eläinlääkärien työtehtävät tulevat vähemmässä määrin painottumaan pieneläinpraktiikkaan. Praktiikka tulee siirtymään erikoistuneille klinikoille. On verorahojen tuhlausta ryhtyä lisäämään kunnallista pieneläinklinikkatoimintaa ja palkkaamaan lisätyövoimaa — varsinkaan nykyisessä taloustilanteessa, kun kyseessä ei edes ole kunnalle pakollinen toiminto.

Koska vireillä oleva hanke ei tuo säästöjä tai paranna palvelujen saatavuutta, vaan päinvastoin aiheuttaa kustannuksia ja heikentää palvelujen saatavuutta, tulisi hankkeesta luopua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti