tiistai 28. helmikuuta 2017

Ratamon myöhästymisen ei johdu tontista

KS 5.3.2017->
Erikoislääkäri Kalevi Karjalainen Riihimäeltä (KS 27.2) otti napakasti kantaa Ratamokeskuksen myöhästymiseen ja kummasteli, miksi Kouvolassa ei osata rakentaa suoperäiselle tontille?

Ratamon myöhästyminen johtuu suhteilla tehdystä johtajavalinnasta

Ratamon suunnitteluprojekti on käytännössä alkanut jo 2009, siis paljon aikaisemmin kuin Espoon sairaalan.  Ratamo1 projekti alkoi jo 2012 tammikuussa.

Ratamokeskuksen myöhästyminen ei johdu tontista vaan täydellisestä osaamattomuudesta, jolla projektia on viety eteenpäin. Kymmenien miljoonien projektia on vetänyt projektipäällikkö, jolla ei ole riittävää ammattitaitoa rakennuttamisesta saati rakentamisesta.  Tietohallintopäällikön valinta projektijohtajaksi oli käsittämätön valinta, jossa ammattitaidon on korvannut suhde kaupunginjohtajaan ja poliittisiin päättäjiin. Tietohallintopäällikkö siirtyi projektipäälliköksi muodollisesti toukokuussa 2012, käytännössä 2012 tammikuussa.

Projekti on kulkenut katastrofista toiseen. Ammattitaidon puutteesta kertoo täysin epärealistinen elinkaarimalli, jota ajettiin kuin kyytä piippuun. Kallis elinkaarimalli ja ylisuuret vuokrat olisivat ainakin tuplanneet kustannukset, joten siitä oli pakko luopua. Asia joka oli tiedossa jo ennen elinkaarikilpailutuksen aloittamista.

Hankesuunnitelman tilaohjelman reilun 20 % ylitys budjettiin nähden johti suunnittelun keskeyttämiseen, kunnes tilaohjelma oli saatu järkeistettyä Kouvolan puolesta. Rakentamisen aloitus siirtyi, eikä rakentamaan päästy alkuvuodesta 2015. Suunnittelu yms. kustannukset tosin juoksivat koko ajan. Ammattitaidon puutteellisuudesta kertonee myös parkkihallin ja liikennejärjestelyjen karsiminen, ja niiden siirtäminen hankkeen ulkopuolelle kustannuksien ja ylityksien peittämiseksi.

Ratamokeskuksen myöhästyminen ja budjetin ylitys on jo nyt suhteessa suurempi kuin paljon parjatun Länsimetron. 

Ratamokeskuksen rakennuttaminen pitäisi siirtää ammattilasille eikä nimittää projektihenkilökuntaa pelkästään suhteilla.  


Pekka Korpivaaran kirjoitus KS 5.3.2017Ei kommentteja:

Lähetä kommentti