keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kaupunginjohtajan soveltuvuus ei kiinnosta valtuutettuja


Kouvolan kaupunki tekee yhden valtuustokautensa tärkeimmän päätöksistään ensi maanantaina 13.3, kun valtuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan Kouvolaan.

Saadakseen hyvän ja pätevän kaupunginjohtajan on kaupunki teettänyt hakeneista ehdokkaista soveltuvuustestit. Niitä kutsutaan kauniisti henkilöarvioinneiksi. Näissä testeissä arvioidaan hakijan ominaisuuksia sekä soveltuvuutta virkaan.

Kaupunginjohtajan tulee olla mm. hyvä henkilöjohtaja, omata vuorovaikutustaitoja, olla oikeudenmukainen ja pystyä tekemään päätöksiä myös paineen alaisena.

Itse pidän ensiarvoisen tärkeänä, että valtuutetut tutustuvat näihin arvioihin ennen kuin päättävät, ketä äänestävät. Mielestäni se on jopa valtuutetun velvollisuus! Soveltumattoman henkilön rekrytointi tulee kaupungille kalliiksi. Voi perustellusti väittää, että soveltuvuustesti on tärkein valintaa vaikuttava tekijä koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi.

Valitettavasti kaupunginjohtajan soveltuvuustestit eivät kiinnosta valtuutettuja. Maanantai-iltaan 6.3 mennessä testeihin oli tutustunut itseni lisäksi vain kaksi henkilöä, joista osa oli virkamiehiä. Yhtäkään rivivaltuutetuista nämä soveltuvuustestit eivät ole kiinnostaneet. Tehdäänkö valinta valtuustossa maanantaina pelkällä mutu-tuntumalla, puoluekannan perusteella vai ryhmien puheenjohtajien lehmänkaupoilla?

Valtuutetuilla on aikaa tulla valtuuston kokoukseen maanantaina, mutta ei aikaa käydä kaupungintalolla lukemassa soveltuvuustestejä. Kokouksesta maksetaan palkkio, mutta soveltuvuusarvion lukemisesta ei. Siinäkö syy testien vähäiseen kiinnostavuuteen?  
Hakusanat: Kouvolan kaupunginjohtaja, Marita Torikka, Janne Laine, Kokoomus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti