tiistai 18. huhtikuuta 2017

Lääke Keltakankaan lääkäripulaan

KoSa 18.4.2017 Reseptihoitajille helpotusta lääkäripulaan ->

Keltakankaalla kerätään nimiä vetoomukseen, jolla saataisiin helpotusta lääkäripulaan. Olen jo 18.2.2013 tehnyt aloitteen reseptihoitajien kouluttamisesta nopeuttamaan lääkärille pääsyä. Vaikka asiasta ei olekaan apua juuri nyt, niin jo reilun vuoden päästä helpottaisi. Syksyllä alkaviin koulutuksiin hakuaika on toukokuussa.

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan reseptihoitajien ansiosta hoitoon pääsy nopeutui
ja lääkäreiden työaika vapautui vaativampiin tehtäviin, työnjako lääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan välillä uudistui, uramahdollisuudet paranivat ja pitkäaikaissairaiden hoidon koordinointi parani.

Rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saaneet ”reseptihoitajat” toimivat pääsääntöisesti terveysasemilla ja virka-ajan ulkopuolisessa yleislääkäripäivystyksessä päivystävinä hoitajina. Heillä voi olla myös oma vastaanottotyö pitkäaikaissairaiden omahoitajana (esim. astma-, diabetes-, reuma- sekä sydän- ja verisuonisairauksia kroonisesti sairastavat). terveysasemilla reseptihoitajilla voi olla oma itsenäinen ajanvarausvastaanotto. Tehtäväalue voi koostua myös perhesuunnittelu- ja äitiysneuvolatyöstä.

Pekka Korpivaara Reseptihoitaja voi toimia esimerkiksi päivystävänä hoitajana
Reseptihoitaja voi toimia esimerkiksi päivystävänä hoitajana

Kouvolan pitäisi ostaa kokonainen koulutusryhmä, jolloin ainakin osa koulutuksista voisi olla paikkakunnalla. Koulutus tulisi olla siihen valituille ilmainen. Työtehtävien uudelleenmäärittelyssä vaatimustason ja vastuun nousu tulee huomioida myös palkassa.

Tutkimuksen mukaan lääkkeenmääräämishoitajiin olivat tyytyväisiä hoitajat itse, lääkärit ja asiakkaat. Pitää vain ihmetellä, mistä asia kiikastaa?

KoSa 12.4.2017 Nimiä Vetoomukseen lääkäriaikojen puolesta ->

Pekka Korpivaara Keltakankaan asukkaiden vetoomus lääkäriaikjen paremman saatavuuden puolesta
Keltakankaan asukkaiden vetoomus lääkäriaikjen paremman saatavuuden puolesta

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeus on ollut voimassa
- USAssa 40 vuotta,
- Englannissa 30 vuotta
- Ruotsissa 25 vuotta
- Irlannissa 10 vuotta.

Lähde: Niina Lempinen & Tarja Niikkanoff (2009): Tiedolla taitoja - asiantuntijuudella hyvää oloa Kymenlaaksossa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti