torstai 3. toukokuuta 2018

Kärkihankkeeksi Kouvola-Porvoo-Vantaa oikorata


Moni kouvolalainen ihmettelee, mihin tarvitsemme Kouvola-Porvoo-Helsinki välille uutta ratalinjausta?  Kouvola sitä ei välttämättä tarvitse, mutta koko Suomen kannalta se olisi järkevä ja taloudellisesti kannattava hanke.


KS 26.4.2018

Pekka Korpivaaran lukijakirjoitus KS 26.4.2018


Nopeammasta radasta hyötyisivät niin Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Kainuun, Etelä-Karjalan kuin Pohjois-Karjalan maakunnat ja kaupungit eli lähes puoli Suomea ja lisäksi Porvoon ja muut Itä-Uudenmaan kunnat. Raideyhteyden Kouvola-Porvoo on järkevintä rakentaa ennen Kotkan rantarataa, koska selvitysten perusteella radan kannattavuus on parempi, reitti palvelee suurempaa asukasmäärää, junien vaihtotyö onnistuu käytännössä vain Kouvolassa ja alueemme kautta kulkee pääosa Suomen tavaraliikenteestä. 

Tavaraliikenne radoilla on kannattavaa toimintaa ja luo työpaikkoja toisin kuin yleensä matkustajaliikenne, jota Kotkan rantarata pääsääntöisesti palvelisi.

Kouvolan tulisi tehdä maakuntaliittojen ja alueiden kaupunkien kanssa esitys ministeriöön hankeselvityksen aloittamisesta Kouvola-Porvoo-Helsinki-Vantaan lentokentän välisen ratayhteyden rakentamiseksi. Helsingin keskustasta Pasilan kautta kulkevaa kaukoliikenteen raideyhteyden (lentorata) suunnitelmia päivitetään jo täyttä häkää Liikennevirastossa. Nyt on aika nostaa tämä ratahanke Kouvolan edunvalvonnan kärkeen.


Uudelle ratayhteydelle olisi mahdollista hakea merkittävää EU-rahoitusta.

EU on nostanut raideyhteyksien kehittämisen Euroopan liikennehankkeiden ykkösluokkaan. EU:lla on varattu rahoitusta liikenneyhteyksien kärkihankkeisiin vuosina 2014-2020 koko Euroopassa yhteensä 26 miljardia euroa. Ratahankkeen suunnitteluun voi saada EU:lta jopa puolet rahoitusta, itse hankkeeseen 10 – 40 prosenttia. 

Tämän ratayhteyden suunnittelu on mahdollista saada jopa EU:n TEN-T-rahoituksen piiriin, sillä EU tavoittelee nykyistä sujuvampia yhteyksiä Venäjän ja Euroopan välille. Rata palvelisi kuitenkin myös paikallisesti useiden kuntien ja kaupunkien alueella ja lyhentäisi junamatkan noin puoleen tuntiin Kouvolasta pääkaupunkiseudulle.

Valtion hankkeena Kouvolalle ei tulisi kuluja, vaan pelkästään hyötyä. Ratayhteys liittäisi Kouvolan osaksi pääkaupungin työssäkäyntialuetta. Radalla olisi myönteisiä vaikutuksia alueemme työllisyyteen ja elinvoimaan.

Pekka KorpivaaraKaupunginvaltuutettu (kok), Kouvola





Kouvolan Sanomat uutisoi asiasta 3.5.2018




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti