tiistai 1. toukokuuta 2018

Terveyskeskusmaksut on syytä poistaa


Helsinkiläisille terveyskeskuslääkärin vastaanotto on ollut ilmaista jo vuodesta 2013 lähtien. 
Maksuttomuuden uskottiin ruuhkauttavan terveyskeskukset ja aiheuttavan valtavia ruuhkia vastaanottoaikoihin. Uhkakuvat eivät toteutuneet. Terveysasemille ei syntynyt ruuhkia, maksuttomuus ei lisännyt lääkärikäyntejä.


Kouvolan Marjoniemen terveysasema

Maksujen poisto vähensi byrokratiaa niin terveyskeskuksissa kuin sosiaalivirastossa. Terveyskeskusmaksuista ei enää tarvinnut tehdä sosiaalitukipäätöksiä.
Maksuvaikeuksissa olevien potilaiden hoitoon pääsy parani. Enää heidän ei tarvinnut miettiä rahaa, vaan lääkäriajan voi tilata huomioiden terveydelliset tarpeet. Todennäköisesti näiden henkilöiden hoitotasopaino on parempi kuin terveyskeskusmaksujen aikana.

Kouvolan tulisi poistaa terveyskeskusmaksut. 


Maksujen poistaminen helpottaisi vähävaraisten asemaa varsinkin, kun valtio jatkuvasti korottaa lääkkeiden omavastuita ja muita sairauden hoitoon kohdistuvia maksuja. Asiakasmaksut rasittavat eniten pienituloisia ja sairaita. Tutkimusten mukaan kahteen alimpaan tuloviidennekseen kuuluvista useampi kuin joka kymmenes ei ollut viimeiseen vuoteen käynyt lääkärissä taloudellisten ongelmien vuoksi.  Kuitenkin ajoissa hoidettu sairaus tai vaiva on aina halvempi hoitaa kuin pitkälle edennyt. Jos ihminen ei ajoissa hakeudu hoitoon, aiheutuu siitä paljon suuremmat kustannukset kaupungille kuin terveyskeskusmaksun tuotosta.

Terveyskeskusmaksujen poisto tukisi Kouvolan vetovoimaa ja uutta kaupunkistrategiaamme. Siinä painotamme hyvinvoinnin kasvua sekä rohkeutta uudistaa palveluja asiakaspalautteita ja kehitysideoita hyödyntäen. 

Loppuvuodesta Kouvolan terveysasemien vastaanottotoiminta siirtyy Carean tuotantovastuulle, jolloin kokeilusta saadut hyödyt olisivat myös Carean käytettävissä.

Pekka Korpivaara
Kaupunginvaltuutettu (kok),

Kouvolan Sanomissa 1.5.2018 Pekka Korpivaara ehdottaa terveyskeskusmaksuista luopumista






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti