tiistai 28. toukokuuta 2019

Taidemuseo POIKILO:n siirtäminen pääkirjaston yhteyteen säästöjen ja tulojen lisäämiseksi


Kouvolan kaupungin pääkirjaston palvelut ovat yksi eniten käytetyimmistä. Kouvolan pääkirjastoon tehtiin vuoden 2017 aikana kaikkiaan 232 842 käyntiä. Toisaalta Kouvola-talossa sijaitsevissa museoissa kävi 2016 yhteensä vain 14 580 vierasta.

Poikilo-museon kävijämäärän lisäämiseksi olisi syytä harkita museon siirtämistä sinne, missä ihmiset muutenkin asioivat. Näin saadaan taide ja kulttuuri osaksi kouvolalaisten arkea. Samalla syntyisi myös säästöjä.

Kouvolan pääkirjaston alakerrassa on runsaasti tiloja, joiden käyttöä ja toimintaa tulisi tarkastella kriittisesti. Tulisi miettiä, ovatko tilat järkevässä ja tehokkaassa käytössä. Alakerran tiloissa on toimintoja, joiden ei välttämättä tarvitse sijaita kirjaston yhteydessä ja joiden siirroilla ja uudelleen sijoittelulla muualle alakerta saataisiin tehokkaampaan käyttöön.

Kirjaston alakerrassa toimii myös ”Unto Seppäsen museo”, jonka ovi aukaistaan vain kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Poikilo-museon yhteydessä myös se saisi ansaitsemansa huomion ja tulisi kouvolalaisten tietoisuuteen.

Pääkirjaston alakerrassa on useita isoja tutkijahuoneita, jotka käytännössä ovat lähes ilman käyttöä. Tutkijan työ ei tapahdu enää yksinäisenä kammioissaan.

Pääkirjaston alakerrassa on Maakunta-arkisto, jonka digitoinnilla saataisiin runsaasti tilaa. Arkiston voisi siirtää tulevaisuudessa maakuntatalon tiloihin, jonne se realistisesti kuuluisikin.  
Kirjaston isot väestönsuojat ovat tällä hetkellä käytännössä käyttämättöminä, ne voisi hyödyntää  vaikka taidevarastoina.

Kirjaston alakerrassa toimii myös Mediamaja, joka on nuorille ja nuorille aikuisille suunniteltu tila erilasille mediakokeiluille. Tämän toiminnan voisi siirtää Ohjaamoon tai muun nuorisotyön osaksi. Samalla Mediapajan toiminta tehostuisi, koska nuorisotyöllä on ohjaajaresursseja, joita kirjastolla ei ole. Todennäköisesti myös tietoisuus Mediapajan olemassa olosta ja käyttömahdollisuuksista lisääntyisi.

Alakerran kahvion siirto yläkerran lukusaliin toisi myös tilaa Poikilo-museolle. Kahvion nykyinen sijainti alakerrassa ei sovellu nykyaikaisen kahvion paikaksi. Lukusali olisi luonteva paikka, jossa kävijämäärä lisääntyisi niin lukusalissa kuin kahviossakin.

Me allekirjoittaneet esitämmekin, että Kouvolan ryhtyy selvittämään mahdollisuutta siirtää Poikilo-museon päätoiminnot Kouvolan kirjaston alakertaan. Kirjaston yhteydessä toimiessaan Poikilon saavutettavuus olisi parempi lisäten sekä kirjaston että Poikilon kävijämääriä. Henkilökunnan yhteiskäyttö helpottuisi, mikä toisi nopeasti säästöjä. Yhteinen sijainti loisi niin kirjastolle kuin Poikilo-museolle uusia mahdollisuuksia ja yhteistyömuotoja.

Kouvolassa 17.12.2018


Pekka Korpivaara
Kaupunginvaltuutettu (kok)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti