tiistai 28. toukokuuta 2019

Valtuustoaloite - Säästöä LED-tekniikalla 17.12.2018


Kouvolan kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali kunta vuoteen 2040 mennessä. Lisäksi Kouvola kamppailee huomattavan budjettialijäämän kanssa.  Säästölistoissa on huomioitu pienetkin säästöt, mutta energiaa säästäviä toimenpiteitä ei listoissa ole.

Pitkällä aikavälillä Kouvola säästää, kun kaupunkimme teiden, katujen sekä muiden alueiden valaistuksessa siirrytään asteittain energiatehokkaiden LED-valaisimien käyttöön vanhojen elohopealamppujen, suurpainenatriumlamppujen ja monimetallilamppujen poistuessa käytöstä. Näiden valaisimien vaihtaminen on käynnissä sitä mukaan, kun valaistusjärjestelmiä uusitaan niiden käyttöiän loputtua tai uusittaessa katuvalaistusta.

Kouvolan kaupungintalossa ja useissa muissakin kaupungin kiinteistöissä valaistukseen käytetään tavallisesti normaaleja lamppuja. Tänä päivänä lähes kaikkiin valaisimiin voidaan asentaa LED-lamput, oli valaisin alkuaan varustettu tavallisella hehkulampulla, loisteputkella tai halogeenilla. Näille perinteisille lampuille on tyypillistä suuri virrankulutus tuotettuun valoon verrattuna. LED-lampuilla saadaan lisäksi valotehoa helposti nostettua ilman, että valaisimen maksimiteho ylitetään. Maksimiteho on vanhoissa valaisimissa mitoitettu hehkulampulle, loisteputkille tai halogeeneille.
LED-tekniikka ei nykyisin vaadi koko valaisimen vaihtoa. Säästöä syntyisi, jos Kouvolassa siirryttäisiin vanhoista energiasyöpöistä lampuista energiaa säästäviin ja enemmin valoa tuottaviin LED-lamppuihin siten, että vain lamppu uusitaan eikä uusita koko valaisinta. Myös loisteputkien tilalle voi asentaa LED-lampun. Loisteputken vaihto LEDiin vaatiin led-lampun lisäksi vain sytyttimen uusimisen.

Nykyinen tekniikka mahdollistaa sen, ettei tarvitse koko valaisinta vaihtaa kun siirrytään käyttämään LED-lamppuja. Näin toimien investointi maksaa itsensä takaisin vuodessa parissa. Vaihtokustannukset eivät kasva niissä tapauksissa, kun palaneen pampun tilalle vaihdetaan uusi LED-lamppu, pitäähän lamppu joka tapauksessa vaihtaa.

Tievalaisimiin tarkoitettujen LED-lamppujen vaihtoväli on tyypillisesti 14 vuotta. Vuosittain kertyvä säästö energiassa kattaa valaisinuusinnan moninkertaisesti, koska säästö on tyypillisesti noin 80 %.

Vaihdettaessa pelkästään LED lamput eikä valaisia, säästetään valaistussuunnitelman tekeminen. Tämä säästö on joissain tapauksissa moninkertainen energiasäästöön verrattuna. Valaistussuunnitelmaa ei tarvitse uusia vaihdettaessa vain poltintekniikka alkuperäistä vastaavaksi, eikä vaihdeta koko valaisinta.

Vastaavilla LED lampuilla säästetään turha valaistussuunnitelmien tekeminen, kun alkuperäinen valistussuunnitelma pysyy voimassa. Korvattaessa koko valaistus LED-valaisimilla joudutaan usein koko valaistussuunnitelma uusimaan, joka tekee jopa joissain tapauksissa valaistuksen uusimisen taloudellisesti kannattamattomaksi.

Esitämme, että Kouvolan kaupunki siirtyy LED-lamppujen käyttöön kiinteistöissään ja niissä ulkokohteissa, joissa lampun vaihto riittää eikä koko valaisinta ole tarvetta vaihtaa. Myös katuvalaistuksessa hyödynnettäisiin LED-lamppuja kohteissa, joissa riittää polttimon vaihto LED-polttimoksi eikä koko valaisinta ole järkevää vaihtaa sen iän tai kunnon takia.

Kouvolassa 17.12.2018


Pekka Korpivaara
kaupunginvaltuutettu (kok)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti