keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Kaupunki linjaa yhtiöidensä toimintaa

Vesiosuuskuntien tukkualennuksesta kaupunginhallitus 12.1.2015 määritteli, ettei sillä ole toimivaltaa. Esittelytekstissäkin kuitenkin oli vesiosuuskuntien anomusten käsittelystä, jossa edellisen kauden kaupunginvaltuusto linjasi, ettei alennuksia anneta.


Huvittava on myös 21.1.2015 lehdessä oleva kahden kaupungin yhtiön valtataistelusta uutinen ->. Siinä kerrotaan useaan otteeseen, miten kaupunki linjaa asioita. Kimmo Jokiranta (keskusta) mukaan yhtiöiden asiat ovat täysin omistajan päätettävissä ja Jari Larikka (kokoomus) omistajalla on keinonsa. Kysehän on kahdesta yhtiöstä! Mutta vesiosuuskuntien Kouvolan Veden asiassa yllättäen kyseiset henkilöt nostavat kätensä pystyyn. Melkoisen epäloogista.

Suurenna klikkaamalla kuvaa /KoSa 21.1.2015 
KoSa 21.1.2015 Kaupunki voi antaa vesiyhtiölle hintaohjeen

KoSa 21.1.2015 Kaupunki voi antaa vesiyhtiölle hintaohjeen 

Vesiosuuskuntien tukkualennus

Kaupunginhallituksen ja valtuuston jäsen Anssi Tähtinen (muut) antoi ymmärtää, ettei kaupungilla ole keinoa vaikuttaa omistamansa vesiyhtiön maksupolitiikkaan (Mielipide 17.1).

Kouvola omistaa vesiyhtiönsä 100-prosenttisesti. Kaupunginhallituksessa vaadin, ohjeistamaan Kouvolan Vesi Oy:tä. Esitykseni oli: ”Kouvolan kaupunki ohjeistaa vesiyhtiönsä hinnoittelun siten, että vesiosuuskunnille annetaan 35% tukkuvesialennus talous- ja jätevesipalvelujen hinnoitteluun.”

Kaupungilla ei ole valtaa päättää asiasta, mutta on valta ohjeistaa osakeyhtiötään ja sen päätöksiä.  Osakeyhtiö voi sitten noudattaa tai olla noudattamatta ohjeistusta, mutta yleensä osakeyhtiöt sitä noudattavat. 

Vesiosuuskunnat menettivät kuntaliitosten jälkeen tukkuvesialennuksensa. Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan 76 kuntaa myi vettä osuuskunnille ja niistä 46 antoi alennusta käyttövedestä. Eli yli 60 prosenttia kunnista antoi alennuksen, mukana on myös yhtiömuotoisia vesiyhtiöitä. Verkostoon liittyvä osuuskunta ei aiheuta Kouvolan Vesi Oy:lle juuri mitään investointeja, lähinnä liittymäkohdan työ. Käytännössä osuuskunnat tuottavat ylimääräistä voittoa Kouvolan Vesi Oy:lle. Vesilaskutukseen on laskettu verkoston ylläpito- ja saneerauskustannuksia, mitä vesiosuuskunnan osalta ei ole.

Vesiosuuskuntia ja niiden osakkaita on kohdeltu vuodesta 2009 asti väärin. Sen ymmärtävät myös taajamien asukkaat. Eikö asia olisi jo ollut aika korjata?

Asiasanat: vesiosuuskunnat, omistajaohjaus, hinnoittelu
Henkilöt: Jari Larikka (kokoomus), Anssi Tähtinen (muut), Kimmo Jokiranta (keskusta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti