keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Missä työvoimapulaa viipyy?

Suurten ikäluokkien eläkkeellelähdön ennustettiin tuovan työvoimapulan. Nyt he ovat eläkkeellä, mutta työvoimapula odotuttaa itseään. Suomessa on yli 300.000 työttömäksi laskettavaa henkilöä. Erityisesti nuorisotyöttömyys on suuri ongelma.

ValtiovarainministeriAntti Rinne (sd.) sanoi joulun alla, että työperäisen maahanmuuton lisäämistä pitäisi harkita, ettei Suomi olisi housut kintuissa, kun työvoimaa taas tarvitaan. 

Etelä-Suomen Sanomat 9.11.2014 ->

Logiikka on yksinkertaistettu, vaikka kyseessä on monimutkainen ilmiö ja lukuisia muuttujia. Lukuisten tutkimuslaitosten edes vuoden ennusteet harvoin osuvat kohdalleen. Miten siis ennustaminen on onnistunut? Ainakin 1980-luvulta asti on puhuttu pian tulevasta työvoimapulasta, joka uhkaa vaarantaa jopa paperiteollisuuden olemassaolon Suomessa? Suurten ikäluokkien poistuminen työelämästä piti aiheuttaa suuren työvoimapulan. Onko paperiteollisuus poistunut Suomesta työvoimapulan takia?

Työvoiman lisäämiseen on järkevämpiä ja taloudellisesti tehokkaampia tapoja kuin työperäinen maahanmuutto. Korkeakouluissa tutkintojen suorittamisaikoja voidaan lyhentää. Ammatillisten oppilaitosten kolmatta vuotta esitetään jo nyt oppisopimuspainotteiseksi.  Koulutusta tulee suunnata entistä enemmän työvoimatarpeiden mukaan.

Työvoimasta on paitsi paljon työttömiä, myös paljon työvoiman ulkopuolella ja piilotyöttömänä olevia. Verotuksellisin ja muilla keinoin työnteko pitäisi tehdä aina kannattavaksi, myös pienipalkkainen työ. Jos työttömyysturvalla opiskelu sallittaisiin, niin kiinnostaisi uudelleenkouluttautuminen. Se on varmasti halvempaa ja nopeampaa kuin maahanmuuttajien saattaminen vastaamaan Suomen työvoimatarpeita.

Viimeistään Elinkeinoelämän keskusliitto EK vetää hihastaan kestävyysvaje-kortin. Kuitenkin julkisen sektorin tuottavuutta voidaan parantaa ja tehtäviä karsia, jolloin vapautuu työvoimaa. Julkisen sektorin hallinto ja johtoporras pitäisi lukumäärältään vähentää vuoden 2000 tasolle.


Uhka työvoimapulasta on pelkkää urbaanilegendaa, jota toistetaan propagandan omaisin keinoin, jolloin siitä saadaan totuus. Onko tavoitteena vain saada mahdollisimman halpa ja mahdollisimman joustava työvoima? 


Kouvolan Sanomat 28.1.2015 on muuttanut kirjoituksen otsikoksi: Työvoimapulan ennuste ei toteutu ->

Asiasanat: työvoimapula, työttömyys, maahanmuutto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti