perjantai 23. tammikuuta 2015

Kommentit Uskonnonvapaus.fi vaalikyselyyn

Uskonnonvapaus.fi-sivuston kyselyyn ei voi lisätä tarkentavia kommentteja, jonka vuoksi ne on lisätty tänne blogiin. Kyselyssä kotisivuksi on merkitty tämä blogikirjoitus.

Kaikki vastaukseni ->

Kommentit kysymyksiin, koska niitä ei saanut itse vaalikoneeseen:


2. Jumalanpilkan rangaistavuus rikoslaissa tulee kumota.
Rikosoikeuden professori kommentoi asiaa vain muutama viikko sitten:
YLE 14.1.2015 Rikosoikeuden professori: "Nykymaailmassa on aika vähän sijaa säännökselle uskonrauhan rikkomisesta"-> Hän on hyvin perustellut lain vanhentuneisuuden.


3. Poikien ympärileikkaus uskonnollisista syistä tulee kieltää.
Poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus on lapsen oikeuksien loukkaus. Päätös tulee jättää siksi, kunnes henkilö on 18-vuotta ja voi itse päättää siitä. Ympärileikkattavan tulee tietää siihen liittyvät riskit ja haitat.  Kyse on lapsen oikeudesta koskemattomuuteen.


5. Miten hautaustoimi tulee järjestää?
  Evankelis-luterilaisen kirkon on järjestettävä kaikille hautapaikka, ja saatava siitä korvaus.
Hautaustoimi on perinteisesti ollut evankelisluterilaisen kirkon hoitama ja se toimii hyvin. Hautausmaat ovat myös kulttuurihistoriallista suomalaista perintöämme.

Uusia velvoitteita ei pidä laittaa kunnille. Valtio ei niistä todennäköisesti edes maksaisi täysiä korvauksia. Suomessa on olemassa myös Vapaa-ajattelijoiden ja eri uskontokuntien hautausmaita niille, jotka eivät halua ev.lut-hautausmaahan. Kotkassa on vainajien määrällä mitattuna maamme suurin vapaa-ajattelijain hautausmaa, jonne on haudattu isoisäni.

Lisäys 24.1.2015: Ongelmat hautausmaiden osalta liittyvät lähinnä muslimeihin. He haluavat tulla haudatuiksi vähintään eri riviin, ellei paikkakunnalle ole voitu järjestää erillistä islamilaista hautausmaata tai hautausmaan osaa. Islamin mukaan se, jolla on islamilainen isä, on syntynyt muslimiksi ja on sitä koko elämänsä, jopa silloinkin kun ei harjoita uskontoaan. Sinänsä olen sitä mieltä, että edes kuoltuaan ihmisten pitäisi olla sen verran suvaitsevaisia, että mahdutaan samoihin multiin. Jos ei edes kuollessa voida olla vierekkäin, niin miten sitten elävässä elämässä?

Sankarihaudat jouluaattona ev.lut hautausmaalla

6. Tuleeko jumalanpalvelusten kuulua peruskoulun toimintaan?
  Kyllä. Vaihtoehtona kaikille on oltava jokin ei-uskonnollinen tilaisuus.
Evankelisluterilaisuus on vahvasti osa suomalaista kulttuuria ja sen säilyttäminen pitää olla sallittua, vaikka Suomi kuinka monikulttuuristuisi. Uskonnonvapauslain mukaan ketään ei kuitenkaan voida velvoittaa osallistumaan omantuntonsa vastaiseen jumalanpalvelukseen.


7. Miten uskontoja ja elämänkatsomustietoa (ET) tulee opettaa?
Siirrytään yhteiseen katsomusaineeseen.

Nykyisin elämänkatsomustiedon ja vähemmistöuskontojen opetusta järjestetään, jos vähintään kolme opetukseen oikeutettua asuu saman kunnan alueella. Kun kuntakoot kasvavat, niin opetettavien eri uskontojen määrä kasvaa jopa kymmeniin. Sekä taloudellinen rasite että järjestelyt ovat yhden aineen osalta melkoiset kunnalle. Siirtyminen kaikille yhteiseen katsomukselliseen opetukseen olisi taloudellista ja voisi lisätä suvaitsevuutta ja toisten uskontojen ymmärtämistä.
Tunnustuksellinen uskonnonopetus jäisi uskonnollisten yhteisöjen omalle vastuulle.


8. Tuleeko lääkärillä olla oikeus kieltäytyä abortin teosta?
  Vakaumuksellisista syistä tästä työtehtävästä on saatava vapautus.
Tämä on nykyisinkin käytännössä mahdollista ja toteutuu. Lääkärit, joille abortti on vakaumuksen vastainen, eivät niitä tee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti