torstai 12. lokakuuta 2017

Kouvola lahjoitti lääkärin virat Kotkalle

Kouvolan kaupunki on vuodesta 2011 hankkinut yli 6 000 henkilön työterveyspalvelut Kotkan kaupungin hallinnoimalta Kymijoen Työterveys -liikelaitokselta, jonka kanssa Kouvolalla on ollut yhteistyösopimus. Johtosäännöllä ja yhteistoimintasopimuksella on hallinnoitu yhteisesti asioita.
Kotka on saanut nimetä liikelaitokseen neljä jäsentä, Kouvola kolme ja Hamina yhden. Olemme olleet liikelaitoksen ylivoimaisesti suurin käyttäjä ja maksaja, mutta vähemmistönä päätöksenteossa.
Kotka teki vuoden 2016 lopulla liikelaitoksesta oman yhtiönsä, jonka palveluja Kouvola käyttää  ilman kilpailutusta.

Kouvolalla olisi ollut mahdollisuus perustaa yhteinen yhtiö Kotkan kanssa, mutta ilmeisesti Kouvolan poliittinen ohjaus ei halunnut meille elinvoimaa ja työpaikkoja tuovaa yhtiötä, vaan salasi asian. Uuden yhtiön perustamisesta ja omistuksen siirtämisestä ei informoitu valtuustoa eikä kaupunginhallitusta. Sen sijaan kaupunki on valmistellut yhden osakkeen ostamista yhtiöstä. Yhden osakkeen omistajana Kouvola voisi ostaa yhtiöltä palvelut ilman kilpailutusta, mikä ei rikkoisi kilpailutuslakeja. Kymijoen Työterveys Oy myy tällä hetkellä palvelujaan Kouvolalle.

Vaikka olin kaupunginhallituksen jäsen, en saanut asiasta mitään tietoa. Tarkastuslautakuntakaan ei ole asiaan missään vaiheessa puuttunut. Asia on tarkoituksella piilotettu julkisuudelta ja päättäjiltä. Edes siirtosopimusta ei ole tuotu valtuutetuille tiedoksi. Päätöksen salailun mahdollisti kaupunginhallituksen 2013 tekemä kaupunginjohtajan johtajasopimus, jolla poliittinen ohjaus siirrettiin kaupunginhallitukselta pienelle sisäpiirille.
Pekka Korpivaaran mielipidekirjoitus KS 12.10.2017

Kouvolan poliittiset päättäjät eivät ilmeisesti halua terveysalan työpaikkoja Kouvolaan, vaan haluavat keskittää loputkin sote-alan työpaikat ja yritykset Kotkaan. Kouvola lahjoitti ilmaiseksi yli 24 000 työntekijää ja noin 1 500 asiakasyritystä palvelevan, kymmenien miljoonien liikevaihdon liikelaitoksen toiminnan työpaikkoineen Kotkalle. Yhteistoimintasopimuksen mukaan muutoksista tuli päättää sopijakuntien yhteisillä päätöksillä. Kuka Kouvolassa nämä päätökset on tehnyt?


Pekka Korpivaara, kaupunginvaltuutettu (kok.), Kouvola

KS uutiskeskustelusta poimittu
KS:n nettiversiossa keskustelu käy kuumana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti