sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Monikulttuurisuutta ei saa kyseenalaistaa

KS 23.3.2014 Aate jota ei aatteeksi tunnisteta ->

Kouvolan Sanomissa oli varsin hyvä juttu siitä, miten monikultturisuus on julkisessa puheessa tullut arvoksi, jota ei saa kyseenalaistaa. Artikkelissa kerrotaan, että Suomessa on suorastaan poikkeuksellisen vahvat vähemmistön oikeudet. Suomea, Ruotsia ja Iso-Britanniaa lukuunottamatta muualla on vahvempi nationalistinen perintö ja ajatus, että maahanmuuttajille on hyväksi, että he sulautuvat mahdollisimman nopeasti kantaväestöön.

Suomessa noudatetaan vuonna 1999 säädetyn lain periaatetta: yhteiskunnan velvollisuus on huolehtia, että maahanmuuttajat säilyttävät oman kielensä, kulttuurinsa ja identiteettinsä. 

Varjopuolena todetaan olevan se, että suuryritykset ja siirtotyövoima on  syömässä leivän kantaväestöihin kuuluvien perusduunarien pöydästä. Kapitalismi ja globalisaatio synnyttivät rajoista piittaamattoman pakkokansainvälistämisen ja siirtolaisuutta ja kansainvaelluksia lietsovan monikulttuurisuuden ihanteen.

Jugoslavian hajoamissodat ovat osoitus siitä, että monikultuurisen kanssakäymisen hauras pintasilaus saattaa karista hetkessä. Kun useita kansallisuuksia elää samojen rajojen sisäpuolella, ei vältytä ristiriidoilta.

Monikulttuurinen yhteiskunta yrittää hioa kulttuurien särmiä pois, mutta lopputulos on paradoksi.  Monikulttuurisuuden hankkeessa tavoitellaan monesta kulttuurista koostuvaa kulttuuria, mutta lopputuloksena onkin hyvin yksiarvoinen monoliitti, jossa erilaisuus on tukahdutettu ja suljettu pois.

Lue artkkeli klikkaamalla kuvaa / KS 23.3.2014 Monikulttuurisuutta ei saa kyseenalaistaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti