tiistai 18. maaliskuuta 2014

Valkealan päiväkoti leasingilla

KS 17.3.2014 verkkolehti->

Valkealan päiväkoti on Kouvolassa toinen toimitila, johon käytetään leasing-rahoitusta. Vuonna 2003 valmistunut Voikkaan päiväkoti on toteutettu leasing-mallilla. Talous- ja rahoitusjohtaja Tuukka Forsellin mukaan talousarviolaina tulee jatkossakin olemaan pääsääntöisesti Kouvolan investointien rahoitusmuoto.

Valkealan päiväkoti leasingilla
Kuten Kouvolan Sanomat osuvasti ennakoi tammikuussa 2013 otsikollaan Kouvola avasi leasingportin, niin asiassa on käymässä juuri toimittaja Suolasen ennustamalla tavalla. Leasing liukuu kaupunkiin.

Miksi leasing on kallis? 

Leasingrahoitus on aina kalliimpaa rahoitusta kuin kaupungin ottama laina Kuntarahoituksesta, koska projektirahoitusmuotona leasingyhtiöiden hallinto ja dokumentaatio ovat aina raskaita ja kalliita. Leasingyhtiön tulee myös tuottaa voittoa ja maksaa osinkoja. Lisäksi kaupunki häviää poistojen tuoman verohyödyn rahoitusyhtiölle.

Rahoitettavan kohteen riskit kantaa aina lopulta asiakas eli Kouvola. Leasingrahoitus lisää kaupungin talousriskiä tuntuvasti, koska leasingsopimus ei jousta tarpeen mukaan. Leasingsopimuksen lopussa on kaupungilla mahdollisuus ostaa kohde markkinahintaisella, ei siis kirjanpidollisella, jäännösarvolla. Kiinteistön hinnan nousu jää rahoitusyhtiön eduksi. Mikäli kaupunki ei tuolloin tarvitse rahoittamaansa kohdetta, on solmittava jatkoleasingsopimus tai kaupungin on etsittävä kohteelle ostaja.

Leasing on kuin pikavippi. Lue lisää->


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti