torstai 5. maaliskuuta 2015

Sotesta päätöksiä, vaan ei muutoksia

KS 5.3.2015 Sote-ratkaisu jätettävä seuraavalle hallitukselle ->

Hallitus tuntuu ajattelen, että on tärkeämpää saada päätöksiä kuin muutoksia. Niinpä sote-uudistustakin yritetään ratkaista vielä viimeisillä hallitusviikoilla. Jokainen ymmärtää, että laista ei voi tulla hyvä. Lakia tullaan paikkailemaan moneen kertaan kuin tilkkutäkkiä. Lakivalmisteluissa pitäisi keskittyä laatuun, ei määrään.

Valmistelu on tehty tavalla, joka on tuhlannut valtavasti resursseja. Selvitystyötä on tehty niin valtiollisessa kuin alueellisella tasolla. Aikataulu tiedettiin jo alun perin epärealistiseksi. Perustuslaillisia ongelmia ei pohdittu alkuun, vaan vasta kalkkiviivan häämöttäessä.

Vuosi sitten sote-uudistuksessa päätettiin viidestä sote-vastuualueesta. Nyt alueiden määrän ollaan kasvattamassa noin 20 eli suunnilleen sairaanhoitopiirien nykyiseen määrään.  Säästöjen saaminen on kyseenalaista. Esimerkiksi kun sairaankuljetus siirrettiin sairaanhoitopiireille, niin kustannukset kaksin- tai kolminkertaistuivat ja usein palvelu vielä huononi.

Sote-uudistus on jo alun perin jämähtänyt yksioikoiseksi organisaatiomallikeskusteluksi. Riittävän selkeää kuvaa ei ole siitä, mitkä ovat tavoitteet. Tärkeämpää tuntuu olevan, että kunhan tehdään jotain. Laatu tai saadaanko todellisia rakennemuutoksia tuntuu olevan toissijaista.
Hallituskauden toiminnalle ominaista on, että päätöksentekoa tukevaa tutkimustietoa ei noteerata eikä hyödynnetä. Suuruus ei tutkimustietojen perusteella ole oikotie onneen. Tämä on nähty jo kuntaliitoksissa.


Sote-ratkaisua ei pitäisi enää runnoa läpi, vaan jättää seuraavalle hallitukselle.  Muuten soten vain kruunaa sen kaiken huonon lainvalmistelun, jota nykyhallitus on tehnyt.

KS 5.3.2015 / Suurenna klikkaamalla kuvaa

Voi olla vain tyytyväinen, ettei sotea runnottu enää läpi. Selvää on, että mitään hyvää asiasta ei olisi seurannut. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti