torstai 30. maaliskuuta 2017

Rasisti vai suvakki?

Sisäministeriön tutkimus (21.3.2017) kertoo karua kieltä vaiennetun kansan mielipiteistä. Tämä 60-80% kansasta ei uskalla kertoa mielipidettään turvapaikkakeskustelussa leimautumisen pelossa. Tutkimuksen valossa suomalaisilla on kuitenkin vielä vahva yhtenevä näkemys asioista.

Polarisoitumista eli ääripäiden näkemyksiä edustaa hyvin Helsinginrautatietorin turvapaikanhakijoiden telttaleiri ja sen vastamielenosoitusleiri. Median asenteita kuvaa sanavalinnat. On telttaleiri eli se oikealla asialla oleva ja sitten on sen negaatio eli vastamielenosoitusleiri. Tutkimuksen mukaan kansalaiset eivät luota mediaan, eikä edes viranomaisten tiedottamisen tasapuolisuuteen.

Telttaleirissä vastustetaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Näkemys tuntuu olevan, että jokainen kielteinen päätös on virhe. Näinhän asia ei ole. Leirillä testataan sitä, että tarvitseeko viranomaisen päätöksiä noudattaa vai ei. Jos ei yksinkertaisesti lähde maasta, niin sallitaanko se viimein? 78% mielestä kielteisen päätöksen saaneet pitäisi poistaa maasta vaikka viranomaistoimin.

Tutkija: Järjestelmämme auttaa vääriä ihmisiä HU 19.8.2015-> 

Vastanneista 83% katsoo, että turvapaikan hakuprosessissa valehtelu pitäisi vaikuttaa suoraan päätökseen. Tutkimuksen valossa 82% haluaa suomalaisen lainkuuliaisuuden säilyvän Suomessa myös vastaisuudessa. Eikö vaikenevan kansan, enemmistön viesti päättäjille ole varsin selvä?

Selvä enemmistö kokee turvapaikanhakijat uhkana Suomen turvallisuudelle (rikollisuuden kasvu ja terrorismin uhka). Mutta lotkauttaako kukaan korviaan asialle?

Sisäministeri Risikolle (kok) kunnia Vaasan yliopistolla teetetystä tutkimuksesta. Median tulisi monipuolistaa uutisointiaan ja viranomaisten tuottaa enemmän faktapohjaista, rehellistä informaatiota. Tämä olisi kaikkien etu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti