sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Selänpään koulun vetoomus

Selänpään koulun vanhempaintoimikunta on lähettänyt vetoomuksen kaupunginhallitukselle

                                                                                                                                                                                                                                                12.4.2014
SELÄNPÄÄN KOULUN VANHEMPAINTOIMIKUNNAN VETOOMUS KOULUN LAKKAUTTAMISTA VASTAAN

Pohjois-Kouvolassa sijaitseva Selänpää on n 500 asukkaan erittäin vireä kylä, jossa on lukuisia yhdistyksiä, jotka olemassa olollaan varmistavat kyläläisten turvallisuutta ja tarjoavat mahdollisuuden monipuolisiin harrastuksiin. Kylämme on erittäin yhteisöllinen ja koulu on erittäin tärkeä yhteisöllisyyden ylläpitäjä, koska sen takia kylän lapset ja heidän vanhempansa tuntevat toisensa ja tämä lisää kylän turvallisuutta lasten asuinpaikkana, koska Selänpäässä koko kylä kasvattaa ja pitää huolta. 

Selänpään koulu on alakoulu, jossa tänä lukuvuonna opiskelee 45 oppilasta. Koulussa opetusta annetaan kolmessa yhdysluokassa, välitunneilla kaikki oppilaat toimivat yhdessä, joten he oppivat  toimimaan eri-ikäisten kanssa, tämä edistää lasten normaalia ikätasoista kehitystä, kun lapset eivät pyri olemaan ikäistään vanhemman oloisia. Tällainen eri-ikäisten lasten yhteistoiminta ei näy isossa koulussa. Kouvolan Sanomien mukaan Kaupunginjohtaja Lamminmäki on ehdottaa Selänpään koulun lakkauttamista ja oppilaiden jakamista kahteen eri kouluun eli Jaalan ja Kääpälän kouluihin. Tämä tarkoittaa sitä, että kylän lapset eivät enää tuntisi toisiaan niin hyvin, mikä murentaa kylämme yhteisöllisyyttä ja lisää lasten ja nuorten pahoinvointia. Lasten koulumatkat pitenevät ja sen takia myös koulupäivät.


Lapsiperheiden vanhempina koemme, että nämä säästösuunnitelmat kohdistuvat taas lapsiin ja nuoriin. Tällainen politiikka on erittäin lyhytnäköistä ja tulee kostautumaan tulevaisuudessa suurempina kuluina korjaavien toimenpiteiden muodossa. Isommissa luokissa lasten käytöshäiriöt ja levottomuus lisääntyvät.


Oulun yliopiston tutkimuksen mukaan suuret koulut ja luokkakoot ennakoivat syrjäytymistä eikä suurissa luokissa opetuksesta ei tule mitään, koska häiriökäyttäytymistä on liikaa. Käytöshäiriöistä nuoruudesta asti kärsinyt 28-vuotias maksaa yhteiskunnalle kymmenkertaisesti oireilemattoman nuoreen verrattuna. Mielestämme ennaltaehkäisevä työ tuo kaupungille enemmän säästöjä kuin koulujen lakkauttaminen. Eikö koulujen pitäminen inhimillisen kokoisina ole juuri ennaltaehkäisevää työtä?


Säästöjen varjossa elävät pienet oppilaat, jotka eivät pysty vaikuttamana politikkojen päätöksiin. Millä Kouvolan kaupunki mittaa lasten hyvinvointia ja onnellisuutta? Jokainen joka muistaa, miltä tuntui seisoa koulun pihalla ensimmäisinä viikkoina, tietää että pienelle lapselle parempi paikka on pienempi yhteisöllinen koulu, jossa kaikki koulussa toimivat tuntevat toisensa. 

Emme hyväksy Selänpään koulun lakkauttamista ja toivomme, että lasten hyvinvointia ajatellen, ette hyväksy kaupunginjohtajan ehdotusta koulujen lakkauttamisesta.

Yhteistyöterveisin
Selänpään koulun vanhempaintoimikunnan puolesta

Sirpa Torikka                                                                           Suvi Saari
Puheenjohtaja                                                                           jäsen
                                                                        

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti