maanantai 13. huhtikuuta 2015

Lastensuojelu ei saa olla business

Lastensuojelu on uudistettava

Tavoitteena hyvinvoiva lapsi, kuten kuvassa. (kuvituskuva)
8-vuotiaan Eerikan surma osoittaa, että lastensuojelussa on pahoja rakenteellisia ongelmia. Lukuisat lastensuojeluilmoitukset eivät johtaneet mihinkään. Uudistuksessa kyse ei ole pelkästään tyontekijöiden määrästä, vaan myös toiminnasta. 

Lastensuojelussa taho, joka tuottaa palveluja, ei saa tehdä arvioita lapsen lastensuojelutarpeesta. Tällöin pukki on kaalimaan vartijana. Huostaanotto ei saa olla businesta, vaan lähdettävä lasten tarpeista.


Kodinhoitajia koteihin

Sosiaalityö ei pidä olla paperinmakuisesti suunnitelmia, arviointia, raportointia ja seurantaa, vaan todellista apua koteihin. Perhehoitaja, kodinhoitaja, hoitaja. Olipa nimike mikä tahansa, niin entisenlainen, kotiin tulevaa apua on lisättävä. 

Nykyisin perheen monet ongelmat ratkaistaan viemällä lapsi päivähoitoon, vaikka apua tarvittaan arjen pyörittämiseen, vanhemman masennukseen tai alkoholiongelmaan. Toimintamallien tulee keskittyä ennaltaehkäisyyn ja avohoitoon.

Sote on muutakin kuin seinät

Kouvolan sote-keskus (Ratamo) on hyvä esimerkki siitä, miten sotessa edetään perse edellä puuhun. Vuositolkulla on suunniteltu seiniä ja vasta äskettäin havahduttiin miettimään toimintamalleja. Ihmisten toiminta ei muutu seiniä rakentamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti