perjantai 24. huhtikuuta 2015

KHO samaa mieltä kuin Pekka Korpivaara

Lue blogistani myös: Koulukyyti on oikeutettu ->


Kouvolan Kaupunginhallitus käsitteli 31.3.2014 Jeremias pojan koulumatkan pituuteen liittyvää valitusta. Esitin tässä kokouksessa Kaisa Penin valituksen hyväksymistä, koska asia oli minusta valittajan esittämien perustelujen perusteella aivan selvä. Kaupunginjohtaja ei suostunut kuitenkaan tekemään muutettua esitystä joten olin pakotettu tekemään vastaesityksen, josta äänestettiin. Hävisin äänestyksen 9-2 . Äänestyksen jälkeen jätin asiasta eriävän mielipiteen, jottei kukaan pääse asiasta jälkeenpäin vääntämään, ettei tiennyt perustelujani asiasta.

Äänestys kuvaa hyvin Kouvolan kaupunginhallituksen jäsenten suhtautumisa koululaisten ja yksittäisten kuntalaisten hätään. Kaikki Kaisa Penin oikeudelle esittämät asiat olivat kaupunginhallituksen tiedossa jo valitusta käsiteltäessä. Miksi Kaisa Penin täytyi vielä valittaa selvästä asiasta KHO:n?

Mikäli virkamiehet olivat tehneet virheen, ovat kaupunginhallituksen kumileimasimet tehneet vielä suuremman virheen hylätessään Kaisa Penin valituksen ja siten suuremmassa vastuussa siitä, että Kouvolassa ei Kaisa Peni saanut oikeutta asialleen.

Alla kuvakaappaus Kouvolan kaupunginhallituksen kokouksesta 31.3.2014.Kaisa Penin valitusta vastustivat siis: Jari Larikka (kok), Kirke Sipiläinen (kok), Ville Salonen (SDP), Marjatta Nykänen (Kok), Kimmo Jokiranta (kesk), Maija Lehtomäki (kesk), Jukka Nyberg (SDP), Sakari Viinikainen (sit)  ja Marjo Lakka (sdp).


Kouvolan Sanomat käsitteli asiaa uutisessaan 23.4.2015

Kouvolan tapa mitata koulumatkaa oli väärä. Lupa kuljetukseen vasta KHO:n päätöksellä.

23.4.2015 5:56

Valkealan  Harjussa asuvan Penin perheen äiti Kaisa Peni on helpottunut, sillä koulukuljetuskiista Kouvolan kaupungin kanssa on ohi. Kaupunginhallituksen kokous 31.3.2014

Tarvittiin kuitenkin korkeimman hallinto-oikeuden päätös, ennen kuin kaupunki taipui koulukuljetuksen myöntämiseen. Jokelan koulu on Penin lasten alakoulu.
Kaisa Peni ei lakkaa ihmettelemästä kaupungin käyttämää mittaustapaa ja -menetelmää.
— Toisinpäin, saamapuolella ollessaan, kunta on hyvin tarkka. Me vaadimme tarkkuutta koulumatkan mittaamisessa. Moni olisi varmaan jo luovuttanut. Meillä on monta lasta, joten asia on erityisen merkityksellinen.
Peniä on motivoinut myös halu vaikuttaa Kouvolan päättäjien yleiseen asenteeseen koulukuljetuksiin liittyvissä mittauksissa.
Suurenna klikkaamalla kuvaa / KoSa 24.4.2015

Korkein hallinto-oikeus kumosi lapsen koulukuljetusta koskevat hallinto-oikeuden ja Kouvolan hyvinvointipalveluiden palvelualueen esimiehen päätökset. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen edennyt kiista johtui koulumatkan pituuteen liittyvistä näkemys- tai oikeammin mittauseroista.
Penin perheen oman alkuperäisen mittauksen mukaan matka kotoa Jokelan kouluun oli 5,06 kilometriä. Koulukuljetus kuitenkin evättiin, sillä Kouvolan käyttämä ReittiGIS-ohjelma mittasi matkaksi 4,866 kilometriä.
Kaupunki on syöttänyt sisäänkulkupisteet ohjelmaan kouluittain, ja Jokelassa niitä on kolme. Mittauksessa käytetty kulkupiste ei kuitenkaan ole talviaikana käytettävissä. Penin ensimmäisen valituksen jälkeen hallinto-oikeus katsoikin, että koulumatkan päätepiste tuli määritellä toisin.
Kaupungin kuljetusyksikkö teki työtä käskettyä, ja palvelualueen esimies antoi pyydetyn lisäselvityksen hallinto-oikeudelle. Kyseisen, samalla ReittiGIS-ohjelmalla tehdyn mittauksen mukaan matka oli nyt tasan viisi kilometriä, eli oikeutta kuljetukseen ei ole.
Kaisa Peni ei tyytynyt hallinto-oikeuden päätökseen. Hän ryhtyi vaatimaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, että päätös asiassa tehdään Rambol Finland Oy:n mittaustuloksen perusteella. Valitukseen hän liitti Rambolin selvityksen, jonka mukaan matka kotiportilta koulun portille oli 5 057 metriä.
Korkeimman hallinto-oikeuden 2. huhtikuuta antaman päätöksen mukaan Rambol Finlandin mittaustulosta on pidettävä luotettavana. Kaupunki ei ole kiistänyt asiaa.
Kouvolan kaupunki määrättiin korvaamaan 600 eurolla Penin oikeudenkäyntikulut korkeimmassa hallinto-oikeudessa.
Lue lisää koulukuljetusten myöntämiseen liittyvistä ongelmista, valituksista ja valitusten ratkaisuista lehdestä tai digilehdestä:www.kouvolansanomat.fi/digilehti

Lue myös:

Kymmenkunta Kouvolan koulukuljetuskiistaa etenee oikeuteen asti vuosittain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti