torstai 2. huhtikuuta 2015

Omistajien ahneus tuhoaa pörssiyhtiöt, ei palkat

Elinkeinoelämän Keskusliitto haluaa palkat jäihin vuosiksi, jotta Suomen kilpailukyky kohenee. Samaan aikaan osingoilla tyhjennetään pörssiyritysten varat. Näinkö kilpailukyky paranee? Tänä keväänä yli puolet pörssiyhtiöistä esittää aiempaa suurempaa osinkoa.

Pörssiyritysten omistajat haluavat rahaa ja sen ahneuden puhemiehenä toimii EK. Se julisti, että yhteisöveron lasku vauhdittaa talouskasvua. Hallitus ei ymmärtänyt, että EK:n tavoite on pörssiyritysten omistajien hyödyn maksimointi, ei valtion etu. Niinpä yhteisöveron laskeminen on toiminut täysin päinvastoin kuin hallitus ajatteli. Yritykset ovat leikanneet, irtisanoneet henkilöstöä ja jättäneet investoinnit tekemättä, jotta nyt alhaisen yhteisöverokannan aikana saadaan voitto ja sitä kautta osingot maksimoitua.

Korkea yhteisövero kannustaa yrityksiä pienentämään verotettavaa tulosta, jotta verojen määrä vähenee. Tulos pienenee poistoilla ja niitä saadaan investoinneista. Panostukset tuotekehitykseen pienentävät myös tulosta. Björn Wahlroos väitti helmikuussa yhteisöveron laskemisen parantavan työllisyyttä. Se on toiminut täysin päinvastoin.

Nyt yritykset ovat kuin tyhjiksi lypsetyt lehmät. Hengissä pysyminen tehdään vähäisellä väellä, lehmä-vertauksella huonolla ruualla. Lyhyellä tähtäimellä lehmästä saadaan suurin hyöty, mutta mikä on sen tulevaisuus?

Pekka työmaalla. Johtajien ylisuuret palkat menevät samasta yrityskassasta kuin työmiestenkin palkat.  

Nykyisin suurina johtajia pidetään henkilöitä, jotka ”uskaltavat” irtisanoa henkilöstöä rajuimmin. Leikata osaa jokainen. Harva pörssiyhtiö on kasvanut. Yritysjohtajien tulisi kehittää yritystä ja uutta liiketoimintaa. Kuinka moni pörssiyritys on niin tehnyt? Näille yrityksiä näivettäville johtajille maksetaan huippupalkkoja. Yt:t on todiste johdosta, jolla ei ole ideoita, näkemystä tai kykyä kehittää toimintaa. Siksi irtisanomiset pitäisikin aloittaa johdosta.

Pörssiyhtiliden omistajat ja johdon on vallannut ahneus. Johtajat nostavat ylisuuria palkkoja ja bonuksia. Omistajille jaetaan avokätisesti osinkoja, keskimäärin 80% tuloksesta. Vielä parikymmentä vuotta sitten vain 25% tuloksesta jaettiin osinkoina ja loput rahat jätettiin yritystä kehittämään. Henkilöstön palkat halutaan jäihin, jotta omistajat ja johto saavat ahneutensa tyydytettyä.

Globaalissa maailmassa valtiolla on vain rajalliset mahdollisuudet vaikuttaa yrityksen menestymiseen. Yrityksen tulee panostaa tuotekehitykseen ja investoida. Valtio on mahdollistaja, mutta menestyksensä yrityksen on luotava itse. Näivettämällä yritys ei menesty. EK toimii ahneuden asiamiehenä.

Luumäen lehti 30.3.2015 ->

Asiasanat: EK, Elinkeinoelämän Keskusliitto, osingot, suuryritykset, omistajat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti