maanantai 25. maaliskuuta 2019

Asumiskustannusten nousu on pysäytettävä

Asumiskustannukset ovat kasvaneet merkittävästi 1980-luvulta. Kuitenkin asuminen on välttämätön menoerä, jonka pitäisi pysyä kohtuullisena kokonaistuloista. Varsinkin yksineläjille suuret asumiskulut ovat erityinen ongelma.

Pihallani Janen kevätkukkien kanssa

Kiinteistövero laskee suomalaisten elintasoa

Kiinteistöverouudistus tulee seuraavalla hallituskaudella. Uudistus ei saa nostaa asumiskustannuksia. Myös vuokralla asuvat maksavat korotuksen vuokrien nousuna. Kiinteistövero on houkuttava keino kunnille taloutensa korjaamiseksi, sillä se koskee ja on saatavilla kaikilta asukkailta jossakin muodossa. Onko oikein, että pienellä eläkkeellä elävä voi joutua myymään talonsa kiinteistöveron
vuoksi?

Rakennuttajien tuet puntariin

Asuntojen tarjontaa tuetaan rakennuttajille maksetuille tuotantotuilla. Nämä yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa veroja. Silti niitä ei pystytä valvomaan julkisuuslain kautta. Nuorisoasuntosäätiö on osoittanut järjestelmän suuret ongelmat.

Aso-kodeissa vuokrien piti laskea, kun asunnot ovat tulleet maksetuiksi. Näin ei ole useinkaan käynnyt. Ongelmaksi tulee myös peruskorjaukset, kun ikuisiksi luvatut aso-asunnot eivät käy lainojen vakuudeksi. Nyt Aso-kotien asumisikeus uhataan romuttaa. Ei ihme, jos ihmiset tuntevat tulleensa huijatuksi.

Byrokratia ja erilaiset maksut nostavat asumiskustannuksia

Pientaloasujia koskettaa 75 eri lakia. Turhia normia pitäisikin purkaa. Yhdenkin puun kaataminen edellyttää Kouvolassa maisematyölupaa. Kasvattaa saat mitä vain, mutta kaadettaessa pitää pyytää lupa.

Energiatodistuksen laskentaperiaate järkevöityi, mutta onko siitä todellista hyötyä vai onko se vain lisämaksu asunnon myynnissä? 

Pientalojen varainsiirtovero on 4%. Jos on paritalo, niin talosta voi tehdä asunto-osakeyhtiön ja sama vero on vain 2%. Eri asumismuotoja tulisi kohdella yhdenvertasesti ja varainsiirtovero alentaa 2%. Vero estää ihmisten muuttamista eri elämäntilanteissä tarpeidensa mukaisiin asuntoihin. Esimerkiksi 200.000 euron talosta varainsiirtovero on 8.000 euroa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti