lauantai 9. maaliskuuta 2019

Kouvolan talous kuralla omasta syystä

Vuonna 2017 sote-kustannukset tasapainossa 

Kouvolassa käytettiin 2017 sote-palvelujen tuottamiseen 3 287 euroa per asukas. Tämä oli 23 euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Väestön ikääntymisestä, sairaanhoidon kallistumisesta ja kuntien lakisääteisten velvoitteiden lisääntymisestä huolimatta Kouvolan sote-kustannusten kasvu alitti 2017 palkkojen ja hintojen kehityksen. Jos sote-säästöihin olisi laskettu mukaan myös hallinnollisten kulujen säästöt, olisivat säästöt olleet vielä suuremmat. Sote-säästöt saatiin tehostamalla jatkuvasti toimintaamme ja pitämällä yllä tiukkaa talouskuria. Edellinen kaupunginhallitus jätti seuraajilleen Kouvolan talouden pääosin kunnossa.

Kouvola halusi Kotkan ja Haminan tavoin valinnanvapauskokeiluun

Valinnanvapauskokeilu vei talouden kuralle

Uusi kaupunginhallitus teki raskaan ja kalliin virheen lähtiessään vapaaehtoisesti sote-pilottikokeiluun mukaan. Kymsoten myötä heikensimme ja romutimme oman tehokkaan perusterveydenhoidon sekä taloutemme.

Kouvolan ja Kotkan sote-nettomenoissa on aina ollut iso ero. Kouvola on kyennyt tuottamaan sote-palvelunsa 2016 ja 2017 suhteellisesti noin 20,2 miljoonaa tehokkaammin joka vuosi kuin Kotka. Kymsoten myötä byrokratia kasvaa ja tehokkuus laskee. Kouvola maksaa tulevaisuudessa tehottomuuden takia kymmeniä miljoonia Kymsoten budjettiin joka vuosi. Tämän lisäksi menetämme vielä työpaikat Kouvolasta.

Kouvolan kaupunginhallituksen olisi pitänyt vaatia Kymsotea perustettaessa, että palvelut tuotetaan kolmessa liikelaitoksessa (Kotkan, Kouvolan sekä päivystyksen- ja erikoissairaanhoidon liikelaitos) kuten esitin vuosi sitten (KS 25.3.2018). Soten mahdollisesti kaatuessa olisi ollut helppo purkaa Kymsote ja säilyttää tehokkaat ja edulliset terveyspalvelut Kouvolassa.

Kouvolan tulot eivät ole romahtaneet

Kouvolan kaupunginhallituksen päätökset ovat syynä huonoon talouteemme. Tulot Kouvolassa eivät ole romahtaneet, vaan kasvaneet joka vuosi vastoin kaupunginhallituksen väitteitä. Sen sijaan kyky hoitaa talouttamme on romahtanut Kouvolassa.

KymSote (ent. Carea) on kouvolalaisille kallis sote-palvelujen tuottaja


Kouvolan Sanomat: 8.3.2019 19:40 Sote-pilottikokeiluun mukaan lähteminen oli Kouvolalta virhe ->

PS. Parempia päätöksiä korotetuilla palkkioilla 

Juha Huhtala (vihr.) perusteli valtuuston palkkiokorotuksia: "Jos 80 000 eurolla saadaan tehostettua edunvalvontaa, se kannattaa.". Erja Vanhala (vihr.) perusteli asiaa: "Jotta vastuunkantoa tekisivät ihmiset, joilla on riittävä asiantuntijuus, halu ja kyky selvittää asioita sekä ennen kaikkea mahdollisuus antaa omaa aikaansa näiden yhteisten asioiden hoitoon, on huomioitava palkkioiden riittävyys."

Palkkiot nousivat ja Kouvolan talous meni kuralle. MOT
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti