sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Maksuton lukio ja ammattikoulutus - totta jo Helsingissä

Opetushallituksen mukaan lukion välttämättömät kustannukset ovat keskimäärin 2500 euroa

Helsingissä oppimateriaalit maksuttomia 2. asteella


Syyskuussa 2018 Helsingin kaupunginvaltuusto päätti, että oppimateriaalit ovat maksuttomia toisella asteella. Maksuton oppimateriaali sisältää esimerkiksi oppikirjat, tietokoneet ja ammatillisen koulutuksen erilaiset työvälineet.

Raha ei saa estää 2. asteen koulutusta

Ilman tutkintoa ja koulutusta vailla olevista nuorista lähes puolet on joutunut karsimaan tai luopumaan opinnoistaan rahan puutteen vuoksi. Raha ei saa olla toisen asteen koulutuksen este.

Maksuton toinen aste vaatisi noin 100 milj. euroa rahaa

Mistä rahat eli noin 100 milj. euroa?

Helsingin päätöksessä kustannukset maksaa kaupunki. Tähän eivät varmasti kaikki kunnat ja kaupungit suostu. Kun mennään valtion kukkarolle, niin kysytäänkin, että mistä rahat voidaan ottaa.

Neljännes eli 25 milj. euroa tuosta tulee yksin Viking Line Oy:lle maksettavasta vuosittaisesta yritystuesta. Tuuliwatin tukipotti oli yli kaksinkertainen eli 66 milj. euroa. Eli jo näistä kahdesta tuesta saadaan maksuton toinen aste. Kaikkiaan yritystukia maksetaan 4 miljardia euroa. 11% tuista arvellaan olevan hyödyllisiä. (Lähde: Kauppalehti)

Yritysten, jopa valtionomisteisen Fortumin aggressiivisen verosuunnittelun (lue: veronkierron) vie satoja, ellei miljardeja verotuloja Suomesta. Lue IL 9.4.2018  Valtion omistajaohjauksesta vastaavalta toimitusministeri Mika Lintilältä (kesk) voisi kysyä: "Miksi näin?".


Kansalaisaloitteen kohtalo

Lue kansalaisaloitteen kohtalosta. Asia oli täysin Sivistysvaliokunnan tulkinnasta kiinni. Kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta ei etene. Eduskunnan sivistysvaliokunta torppasi muotovirheenä. ->

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumala (kesk.) muistuttaa, että koulutuksen on oltava aina asuinpaikasta ja vanhempien varallisuudesta riippumatonta. Lue lisää->


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti